fbpx

Leefomgeving verrijken

“Het concept voor het bijzondere woonproject Landgoed Monnikenberg is ontstaan op de plek zelf. Ik heb samen met onze opdrachtgever Hugenholtz Property Group een schouw ter plaatse ­afgenomen en we hebben een fantastische ­visionaire wandeling gemaakt op het bosrijke terrein.”

Bebouwing en landschap
Seth De Rooij is een van de architecten van het gerenommeerde bureau MIX ­architectuur in Ede. Samen met het projectteam hebben zij in nauwe samenwerking met landschapsarchitecten Bosch Slabbers en SVP een integraal plan ontwikkeld waarbij bebouwing en landschap op een natuurlijke wijze samengaan. De overgang tussen het besloten bos en de open heide is als thema ­gebruikt voor de inrichting van het landschap. Bewegend door het gebied ontstaan er subtiele verschillen in landschap en bebouwing die elkaar daarmee versterken. Doorzichten naar het omliggende landschap versterken de relatie met de natuur.

Gevarieerd en bijzonder
Seth: “Wij werden meteen enthousiast door het uitzicht, het bos, de heide, de geuren en kleuren. Onze ­ideeën ontstonden als vanzelf. De bestaande natuurlijke indeling bepaalde in grote mate ons ­ontwerp voor de invulling van het terrein en de woningen. Ik wilde een gevarieerd en bijzonder ontwerp ­maken dat het natuurlijke terrein en de bosrijke omgeving verrijkt.

Volwassen bomen

“Ook stond toen al vast dat wij zo veel mogelijk bomen willen behouden door voornamelijk te bouwen op de open plekken. Door volwassen bomen tussen nieuwbouw te laten staan creëer je een vertrouwd woon- en leefgebied. Alsof de woningen al jaren op het landgoed staan.”

Luisteren naar woonwensen
Behalve aan het exterieur is ook veel aandacht besteed aan het interieur. Seth: “Als architect moet je ­luisteren naar de woonwensen van je kopers. ­Mensen weten zelf heel goed hoe hun ideale droomhuis eruit moet komen te zien. Indelingsvrijheid staat hoog op het wensenlijstje, zoals de keuze om de woonkamer aan de voor- of achterzijde te situeren. Of de wens van veel kopers voor een luxe kookeiland in een royale woon-/leefkeuken; een master bedroom met eigen badkamer en een inloopkast. Maar ook het vrij indelen van de ­tweede verdieping (geschakelde villa’s en vrijstaande villa’s). Of de fraaie tuinkamer bij de gezins– en hoekwoningen. Keuzevrijheid is ontzettend belangrijk. Dat heb ik proberen te vertalen in het design van deze ­bijzondere woningen. Uiteindelijk moeten de nieuwe bewoners zich hun huis eigen maken.
Ik hoop dat ‘de schil’ die ik ­gecreëerd heb en de natuurlijke omgeving een bron van inspiratie zullen zijn.”

Compositie van natuurlijke tinten
Seth: “Ik heb bij het ontwerp van de woningen gekozen voor transparantie en ­diversiteit. Maximaal daglicht en hoge ramen accentueren de verticale richting van de omliggende bomen. De gevels krijgen een ­compositie van natuurlijke ­tinten in diverse gradaties. In combinatie met de warme kleuren van houten ­panelen ontstaan een eenheid en kleurschakering welke perfect passen bij de natuurlijke omgeving.”

Architect Seth de Rooij